Turkseriviera
 
 

  Bestemmingen
  Verzorgingstype
  Prijsklasse
  Klantwaardering
  Aantal sterren   ★★★★★ ()   ★★★★+ ()   ★★★★ ()   ★★★+ ()   ★★★ ()   ★★+ ()   ★★ ()   ★+ ()   ★ ()

Turkije en Turkse Riviera informatie


Turkije is een land in het zuidoosten van Europa, heeft ongeveer 80,5 miljoen inwoners en de hoofdstad van dit land is Ankara. Turkije is zowel in Europa als in Azië gelegen, maar wordt (bijna) altijd als een geheel tot Europa gerekend en grenst verder aan Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië.

Bovendien is het ook zeer gemakkelijk om Turkije te bereiken door het grote aantal Internationale vliegvelden zoals luchthaven Ankara Esenboga, luchthaven Antalya, luchthaven Bodrum Milas, luchthaven Dalaman, luchthaven Ferit Melen, luchthaven istanul Atatürk, luchthaven Istanbul Sabiha Gökcen, luchthaven Izmir Adnan Menderes, luchthaven Kayseri Erkilet, luchthaven Sakirpasa en luchthaven Trabzon.

Turkije - excursies tijdens je vakantie 
Manavgat is de grootste gemeente van Antalya en de Manavgat waterval is de meest belangrijke bezienswaardigheid van de stad. Het is ook erg leuk om een bezoekje aan de Manavgat waterval te combineren met een boottocht over de rivier. Tijdens deze boottocht kun je waterschildpadden, forellenkwekerijen en misschien zelfs een pelikaan tegenkomen.

In de oudheid was Efeze een grote haven- en handelstad gelegen in de provincie Izmir. Deze stad is het belangrijkste archeologische gebied van heel Turkije en bestaat tegenwoordig eigenlijk alleen maar uit opgravingen uit de Griekse Oudheid. Er zijn hier tempels, een theater, een bibliotheek, een badhuis, een kerk en nog veel meer te zien.

In Pamukkale zijn de kalkterrassen te vinden. Dit zijn samenhangende terrassen die vol zijn gelopen met kalkwater wat een zeer bijzonder gezicht geeft. Het trekt enorm veel toeristen aan, waardoor het proces van kalkvorming aangetast wordt. Daarom is er een nieuw pad aangelegd waar mensen zonder schoenen moeten lopen en niet van dit pad af mogen wijken om zo de aantasting van kalkvorming te voorkomen. Naast de kalkterrassen is er in Pamukkale ook één van de allergrootste en best bewaarde necropolissen te zien.

Wie graag goed de spieren wil gebruiken heeft ook genoeg keus. Een van de mooiste wandelingen aan de Turkse kust is te maken in het nationaal park Köprülü Kanyon. Vanuit het dorpje Zerk begint een route langs de overblijfselen van de antieke stad Selge met besneeuwde bergtoppen als prachtig uitzicht. In ditzelfde park kan er op de rivier Eurymedon bij Beskonak een spectaculaire tocht met een raft door de kloof worden gemaakt.

Turkije - vakantiebestemmingen
De top-5 vakantiebestemmingen in Turkije zijn: Side, Alanya, Marmaris, Kusadasi en Antalya.

Side staat bekent als de toeristische badplaats aan de Turkse Riviera. Het is gelegen op een schiereiland aan de zuidkust tussen de steden Antalya en Alanya. De omgeving bestaat uit veel natuur met sinaasappelboomgaarden, katoenplantages en bloementuinen. Daarnaast heeft het ook een prachtige en sfeervolle stranden (waarvan het centrum-strand en het Sorgun-strand de populairste zijn). Voor cultuurliefhebbers is dit de perfecte bestemming omdat er veel ruines en musea te zien zijn. Daarnaast is het ook voor kinderen een geschikte bestemming. Je kunt er paardrijden, jeeptochten maken en er is een ruim aanbod aan watersport.

Alanya is gelegen in het zuiden van Turkije en heeft een van de mooiste zandstranden die gedeeltelijk bedekt zijn met fijngrind en kiezels. Op het strand zijn er douches, toiletten, kleedcabines en ongeveer 25 strandbarretjes te vinden. Alanya is de laatste jaren een van de belangrijkste toeristische plaatsen geworden van turkije. Alanya heeft een gezellige haven en een heel oud centrum met veel winkeltjes waar je souveniers, lederwaren en kleine supermarkten kunt vinden. Deze bestemming is vooral geschikt voor de vakantiegangers die het rustig aan willen doen.  

Marmaris is gelegen in het zuidwesten van turkije, aan het begin van de Middellandse Zee-kust. De stad heeft 27.000 inwoners, wat tijdens de zomer ongeveer veertien keer zoveel wordt door het aantal toeristen. Er zijn hier daarom ook vele hotels en appartementen gebouwd voor het massatoerisme. Populaire activiteiten in Marmaris zijn het bezoeken van de bijzonder luxe jachthaven, een boottocht maken op een houten zeiljacht en duikcursussen volgen. Daarnaast is dit ook dé bestemming voor jongeren om op vakantie te gaan omdat er in de Haci Mustafa Soka Sokaği, de bar-straat, vele restaurants, bars en discotheken te vinden zijn.

Kusadasi is gelegen aan de Egeïsche Zee in Turkije en is tegenwoordig een druk bezochte badplaats. Kusadasi ligt rond een schitterende baai, waar veel cruiseschepen aanmeren. In Kusadasi is een gezellig stadscentrum te vinden met twee bazaars waar souveniers zoals tapijten, antiek, aardewerk of juwelen worden aangeboden. Een bezienswaardigheid nabij Kusadasi zijn de opgravingen van Efeze (zie:‘’excursies in Turkije’’). Daarnaast zijn er in Kusadasi zelf geen stranden te vinden, maar wel in de directe omgeving. De populairste zijn Silver Beach, Long Beach en Ladies Beach. Hier zijn ook volop watersport-faciliteiten aanwezig, wat het erg aantrekkelijk maakt voor families met kinderen, sportieve mensen en ook voor jongeren.

Antalya is gelegen aan de voet van het Taurusgebergte en is een prachtige stad met een rijke geschiedenis. Antalya werd in de 2e eeuw door koning Attalos II gesticht, en heeft een oud centrum en havengebied. De smalle straatjes met houten huizen, winkeltjes, markten, thee- en koffiehuizen en restaurants zijn prachtig om te zien. De museumliefhebber kan naar het archologisch museum gaan, welke voorwerpen tentoonstelt van de prehistorie tot de Ottomaanse tijd. Wat ook erg fijn is om te weten is dat er vor kinderen een speciale afdeling is, dus die hoeven zich niet te vervelen. Daarnaast hoef je je in Antalya geen zorgen te maken dat je snachts niets te doen hebt. Er zijn moderne nachtclubs en discotheken te vinden waardoor er altijd wel iets is. Even buiten Antalya liggen de ruines van Aspendos waar je een goed bewaard romeins theater kunt bekijken. Dit theater wordt nog steeds gebruikt voor culturele evenementen. Verder zijn er in Antalya zelf geen goede standen te vinden, maar niet ver van de stad liggen prachtige zandstranden. Al deze dingen bij elkaar maken de stad eigenlijk geschikt voor elke soort reiziger. Voor alle bovengenoemde bestemmingen geldt eigenlijk hetzelfde qua de tijd van het jaar om er naartoe te gaan. Bent u meer de persoon die ervan houdt om dagen lang aan het strand te liggen, of de persoon die wel van een feestje houdt, is het het beste om in de zomer te gaan aangezien het weer dan op zijn best is. Maar bent u de persoon die ervan houdt om cultuur te snuiven, dan wordt er geadviseerd om in het voorjaar of najaar te gaan. Dit heeft te maken met de temperaturen die dan een stuk dragelijker zijn, en natuurlijk ook met de drukte.

Turkije - het klimaat
In Turkije zijn een aantal verschillende klimaten te vinden. Zo is in het oosten een landklimaat te vinden met Hele warme zomers en ijskoude winters waarin veel sneeuw kan vallen. Langs de middellandse zee is een mediterraans klimaat te vinden met warme zomers en milde winters, twerijl er aan de noorkust weer een gematigd zeeklimaat is waarbij de verschillen in temperatuur tussen de winter en de zomer niet extreem groot zijn.

Turkije - de Turkse keuken
In Turkije zijn er veel verschillende vreemde volkeren die hun spoor hebben achtergelaten in de Turkse keuken. De basisingredienten van bijna alle Turkse gerechten zijn vers fruit, groente, gegrild vlees of vis, en vele soorten salades. Daarbij worden vaak yoghurt of veel verschillende sauzen opgediend. Daarnaast wordt er ook bij alle gerechten vers turks brood geserveerd. In Turkije zijn er veel verschillende eetgelegenheden zoals het Kahve (het kofiehuis) en Lokanta (kleine wegrestaurants die vooral simpele maaltijden zoals soepen en rijst verschaffen voor reizigers). Voor de wat betere (en waarschijnlijk ook duurdere) diners is het het beste om in grotere steden een restaurant te zoeken of in de hotels met meerdere sterren. Ook tijdens de ramadam is het geen probleem om een restaurant te vinden omdat (bijna) alle restaurants gewoon open zijn tijdens deze vastenmaand. De meest bekende gerechten in Turkije zijn kebab (wat eigenlijk overal wel te krijgen is), meze (een combinatie van warme en koude voorgerechten), dolma gerechten (dit betreft de gerechten die gevuld zijn waarbij vaak aubergine, paprika, wijn- of koolbladeren etcetera gebruikt), turkse pannekoeken (die veelal gevuld zijn met fetakaas of gehakt), vele soorten vis en als nagerecht vaak baklava.